F.A.Q. – Pomoc

Planuję otwarcie lokalu gastronomicznego – czy to dobry pomysł, na którym można zarobić?

Odpowiedź: Cóż, gastronomia istnieje od niepamiętnych czasów i zawsze był to dobry interes, jednak jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach – postępując nierozważnie i pochopnie, bez pozostawienia obsługi inwestycji fachowcom, żyła złota może łatwo zmienić się w worek bez dna, do którego będzie trzeba stale dopłacać. Jest mnóstwo czynników wpływających na to, czy lokal gastronomiczny odniesie sukces finansowy – na szczęście, mamy wiedzę oraz doświadczenie w tych sprawach i pomożemy Ci skutecznie przezwyciężyć problemy. Dobrym rozwiązaniem jest zlecenie takiego tematu zespołowi GL CONSULTING, którego fachowcy mają ogromne doświadczenie i nie będziesz musiał uczyć się na własnych błędach.

Planuję otwarcie restauracji/pubu – ile będzie kosztował sprzęt gastronomiczny?

Odpowiedź: Na tak ogólne pytanie nie można odpowiedzieć od razu. Jest wiele czynników wpływających na koszt wyposażenia kuchni – wielkość lokalu, planowana ilość gości w lokalu (miejsc konsumenckich), rodzaj działalności (restauracja, stołówka, lunch-bar, pub, burgerownia), planowane menu, klasa sprzętu, planowany termin amortyzacji inwestycji i wiele, wiele innych. Kwotę, jaką należy przeznaczyć na zakup sprzętu do kuchni można wyliczyć po szczegółowych zaplanowaniu działalności – na każdym etapie planowania GL CONSULTING jest do Państwa dyspozycji jako doradca i projektant. Proszę pamiętać, że ZAWSZE doradzamy wybór najbardziej optymalny dla danego klienta.

Dlaczego wentylacja jest taka ważna i co sprawia, że kosztuje tak dużo?

Odpowiedź: Oczywiście, można powiedzieć, że w powietrzu jest dość tlenu i nie trzeba się przejmować dostarczaniem go do naszych budynków, restauracji i biur. Sprawa jest niestety bardziej skomplikowana i sprawny system wentylacji będzie niezbędnym elementem naszej inwestycji. Zaczynając od faktu, że przepisy dokładnie określają ilość powietrza, którą musimy usunąć i dostarczyć do pomieszczeń, ażeby uzyskać odbiór inwestycji zgodnie z normatywami prawnymi, po czysto prozaiczną sprawę usunięcia np. przykrych zapachów z kuchni w taki sposób, aby klienci naszej restauracji mogli cieszyć się posiłkiem w komfortowej atmosferze. Prawidłowe zaplanowanie instalacji wentylacyjnej nie jest proste i tanie, dlatego należy posiłkować się wiedzą fachowców, którzy wykorzystują swoje doświadczenie i dbają aby inwestor właściwie wykorzystał kapitał, wydając środki na niezbędne wyposażenie wentylacyjne. Także w tym zakresie GL CONSULTING świadczy całą gamę usług.

Po co potrzebne są projekty technologiczne kuchni – czy nie można się bez nich obejść?

Odpowiedź: Projekt technologii kuchni nie jest prawnie wymagany do odbioru obiektu przez Sanepid. Jednakże wyposażenie lokalu w sprzęt bez zaopiniowanego projektu, naraża inwestora na ogromne straty w przypadku uchybień higienicznych, złego określenia funkcji poszczególnych pomieszczeń lub niezgodnego z przepisami umieszczenia sprzętu kuchennego. Każdy doświadczony restaurator i inwestor gastronomiczny nie będzie się zastanawiał nawet sekundy przed zleceniem wykonania pełnego projektu z uzgodnieniami doświadczonemu projektantowi – po pierwsze umożliwi to precyzyjne zaplanowanie inwestycji i kosztorysu a po drugie zabezpieczy przed błędnym określeniem funkcji każdej sekcji w kuchni i koniecznością kosztownych w pieniądzu i czasie zmian budowlanych. GL CONSULTING przygotowuje koncepcje oraz projekty i zdejmuje z inwestora konieczność uzgadniania projektów u rzeczoznawcy. Na koniec przejmuje obowiązki inwestora podczas stresującego odbioru przez Sanepid. Gwarantujemy w 100% zgodność projektów z przepisami i zerową możliwość kłopotów z odebraniem inwestycji.

Jak się ustrzec przed „naciąganiem” przez firmy wykonawcze i dobrze spożytkować posiadany kapitał na dobór optymalnego sprzętu do gastronomii i wentylacji w obiekcie?

Odpowiedź: Odpowiedź może by tylko jedna – należy zatrudnić do obsługi realizacyjnej godnego zaufania partnera. Na rynku istnieje tysiące modeli wyposażenia do gastronomii jak również sprzętu wentylacyjnego. Poruszanie się w tym gąszczu jest bardzo trudne i łatwo dać się złapać nieuczciwemu wykonawcy, który będzie forsował rozwiązanie najbardziej zyskowne dla niego, niekoniecznie zaś optymalne dla inwestora i rentowności inwestycji. Rozwiązaniem jest zwrócenie się do GL CONSULTING – firmy, która nie jest powiązana w żaden sposób z żadnym dostawcą, producentem czy wykonawcą gastronomicznym i wentylacyjnym. Szczycimy się otwartą i uczciwą postawą w stosunku do naszych klientów – gwarantujemy bezstronne spojrzenie oraz wybór rozwiązań gwarantujących największa stopę zwrotu z inwestycji.

Dlaczego warto zlecać wykonanie projektu technologii i dlaczego opcja darmowego projektu oferowanego przez firmy wykonawcze nie jest dobrym rozwiązaniem?

Zacznijmy od tego, że zawsze warto podchodzić do naszego biznesu rozsądnie i planowo. Zanim zaczniemy inwestować w nowy lokal lub rozbudowę istniejącego, musimy dokładnie określić potrzeby, przewidywane koszty i potencjalne zyski. Takie planowanie pozwoli nam zebrać wszystkie koszty przewidywanej inwestycji i obliczyć rentowności naszego biznesu. Projekt technologiczny umożliwia dokładne określenie ilości, typu urządzeń i przyłączy (projekt branżowy), które musimy zapewnić (kupić) do naszego lokalu już na etapie planowania, kiedy nie wydaliśmy jeszcze dużych sum na aranżację lokalu i wyposażenie.

Posłużmy się prostym przykładem dwóch restauratorów: (1) pan Mieczysław chce szybko otworzyć pizzerię, dlatego nie poświęca czasu planowanie. Jednocześnie załatwia wynajęcie lokalu, zatrudnia kucharza i na podstawie skąpych informacji,którymi na tym etapie dysponuje, zamawia sprzęt do kuchni po uprzednim wysłaniu kilkunastu zapytań ofertowych do firm wykonawczych (wybiera oczywiście najtańszą ofertę).

Po wykonaniu prac budowlanych dostosowujących lokal do potrzeb gastronomii oraz wykonaniu aranżacji wnętrz, następuje montaż sprzętu kuchennego. Data otarcia lokalu jest już ustalona, menu przygotowane, karty dań wydrukowane. Tu najczęściej pojawiają się tzw. „schody” – pan Mieczysław nie sprawdził przydziału energii elektrycznej do lokalu i okazuje się, że po uruchomieniu wszystkich urządzeń, instalacja nie wytrzymuje wyrzucając zabezpieczenia co uniemożliwia pracę. Uwierzył zapewnieniem ekipy budowlanej („będzie pan zadowolony”), która nie ma doświadczenia w aranżacji lokali gastronomicznych i wykonane przyłącza mediów trzeba było przerabiać kując posadzkę i niszcząc już położone płytki, nie mówiąc już o źle działającej wentylacji, która była dobrana „na oko” przez co w lokalu panoszą się zapachy kuchenne a w samej kuchni temperatura przekracza 45 stopni. Pana Mieczysława dobił Sanepid, który na odbiorze lokalu nakazał przerobienie lokalizacji kilku pomieszczeń, dołożenie 2 zlewów technologicznych (przyłącza nie zostały przygotowane, więc trzeba było znowu kuć posadzkę) i zakazał rozpoczęcia działalności przed usprawnieniem wentylacji. Efekt – strata kilku miesięcy, dziesiątek tysięcy złotych i utracone korzyści z potencjalnych klientów, których nie można obsługiwać i wystawiać rachunków…

Drugi z naszych restauratorów – pani Barbara (2) chciała dokładnie wszystko sprawdzić przed uruchomieniem swojej restauracji. Po znalezieniu lokalu do wynajęcia, zleciła wykonanie profesjonalnego projektu technologii, zaznaczając co chciałaby serwować swoim gościom. Na bieżąco konsultowany i modyfikowany projekt technologiczny ustalił dokładnie specyfikację sprzętu, który pani Barbara mogła wycenić precyzyjnie w kilku firmach wykonawczych porównując „jabłka z jabłkami”. Oferty były konsultowane z niezależnym projektantem, co umożliwiło wybranie optymalnego rozwiązania cenowego i najlepszego stosunku ceny do jakości oraz usług dodatkowych (serwis, dostępność części, koszt montażu i warunków gwarancyjnych). Projektant sprawdził wszystkie parametry lokalu, przyłącza elektryczne, wod-kan i gazowe a także możliwości istniejącej instalacji wentylacyjnej. Projektant uprzedził panią Barbarę o wszystkich wymaganiach higienicznych, instalacyjnych i regulacjach prawnych dotyczących tego rodzaju działalności, dzięki czemu restauratorka mogła dokładnie zaplanować wydatki związane z otwarciem lokalu i kosztami operacyjnymi. Zamówienie sprzętu i jego instalacja przebiegła sprawnie i w terminie, ponieważ nie było żadnych kolizji instalacyjnych i niespodzianek. Otwarcie restauracji przebiegło w zaplanowanych terminie a odbiór sanepidu potwierdził tylko zgodność aranżacji z aktualnymi przepisami. Nawet jeśli pani Barbara wydała na wstępie nieco więcej, na pewno pan Mieczysław chciałby się z nią zamienić.

Dlaczego zatem nie warto wybierać opcji „darmowego” projektu oferowanego przez wiele firm wykonawczych? Z prostego powodu – taki projekt nie jest darmowy. Oczywiście klient nie uiszcza za niego opłaty, ale wiąże się umową z wykonawcą i koniec końców płaci za projekt wielokrotnie więcej w sprzęcie i usługach posprzedażowych. Wykonanie projektu to duża ilość czasu pracowników, drogie oprogramowanie i inne koszty, które musi ponieść wykonawca. Liczenie na to, że firma wykonawcza poniesie wysokie koszty i zrezygnuje z własnego zysku dla szczytnej idei, nie jest najmądrzejszym rozwiązaniem…

Proszę nam wierzyć – najlepiej zostawić to specjalistom, widzieliśmy już zbyt wiele sytuacji nr 1 opisanych wyżej. GL CONSULTING daje gwarancję spokoju.

Dlaczego warto zamówić projekt wentylacji?

To proste – dla oszczędności. Ktoś może zapytać, gdzie tu oszczędność, jeśli trzeba zapłacić za projekt instalacji wentylacyjnej? Otóż, jeśli zamówimy instalację wentylacyjną bez szczegółowego projektu wentylacji, firma wykonawcza zabezpieczając się przed stratami z uwagi na nieprzewidziane problemy podczas montażu oraz zbyt małą ilość elementów do instalacji, zapewne przyjmie w wycenie spory „zapas” cenowy. Płacimy wtedy za zabezpieczenie firmy wykonawczej a nie naszej inwestycji! Tymczasem zlecając wykonanie projektu wentylacji, otrzymujemy dokładną specyfikację elementów instalacji wentylacyjnej, co możemy skontrolować na etapie montażu a poza tym mamy gwarancję, że płacimy za elementy NIEZBĘDNE. Ponadto projekt jest naszą własnością i możemy na jego podstawie wybrać dowolnego wykonawcę mając materiał porównawczy. Summa summarum instalacja wentylacyjna z oddzielnym projektem wychodzi znacznie taniej. Pozorne oszczędności zazwyczaj mszczą się na naszym portfelu w najmniej odpowiednim momencie i w sposób najbardziej bolesny…

Proszę pamiętać: GL CONSULTING proponuje zawsze rozwiązania najefektywniejsze finansowo dla każdego klienta!

ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!